Koti > Ajankohtaista > Uutiset > Kissakosken ves...

Kissakosken vesivoimalan kalatutkimus

Kissakosken vesivoimalan alueella suoritettiin viime viikolla taimenen alasvaellustutkimuksen ensimmäinen vaihe. Tutkimuksessa selvitetään taimenen poikasten selviytymistä koskessa, kun padolla on ohijuoksutus käytössä. Näin ollen kaloilla on mahdollisuus ohittaa pato ohijuoksutusluukun, turbiinin tai kalatien kautta.

Kissakosken vesivoimalaitoksen omistaa Suur-Savon Sähkö Oy. Kalatutkimus toteutettiin Hirvensalmen osakaskunnan vesialueella.

Ohivirtausluukku avattiin 17.5. ja taimenen poikaset vapautettiin koskeen 200 metriä padosta ylävirtaan. Ensimmäisessä vaiheessa seurattavia taimenia on 115, joista 15:n taimeneen on asennettu radiolähetin. Kun kaikki kalat ovat menneet padolta alas, on ohijuoksutusuoman luukku tarkoitus sulkea. Koko tutkimuksen aikana uomaan vapautetaan 345 PIT-merkittyä taimenta, joista 45:ssä on radiolähetin. Tutkimuksen toteuttaa KVVY Tutkimus Oy.

Taimenien kunto tarkistettiin ennen koskeen laskemista.

Kissakoskeen rakennettiin vuonna 2012 uuden voimalaitoksen valmistumisen yhteydessä luonnonmukainen kalatie, jonka pituus on noin 150 metriä. Kalatiellä on tehty säännöllisesti seurantaa siinä uivista kaloista vuosina 2013, 2017 ja 2021. 

Kissakosken voimalaitoksen kalatie.