Koti > Ajankohtaista > Uutiset > Vesivoimalaitok...

Vesivoimalaitoksilla varaudutaan sähköpulaan

Suur-Savon Sähkön vesivoimalaitoksilla Hirvensalmen Kissakoskella ja Vaajakoskella varaudutaan lisätehon tuotantoon sähköpulan vuoksi.

Vesivoimalla on keskeinen rooli sähkäenergian peruskuorman tuotannossa ja sähköpulan aiheuttamiin tilapäisiin sähkökatkoihin varautumisessa. Suur-Savon Sähkön omistamia vesivoimalaitoksia hyödynnetään sähkön riittävyyden turvaamiseen. Jos sähköpulan vuoksi Suomessa joudutaan toteuttamaan kiertäviä sähkökatkoja, vesivoimalaitosten lisätehontarve voi kestää tunneista vuorokausiin. Lisätehon saaminen edellyttää voimalaitoksen läpi virtaavan vesimäärän lisäämistä.

Kissakosken voimalaitoksen juoksutusmuutokset on käyty läpi Etelä-Savon Ely-keskuksen kanssa ja Vaajakosken voimalaitoksen osalta on keskusteltu Keski-Suomen Ely-keskuksen kanssa. Sähkön tuotantoa voidaan lisätä poikkeustilanteessa luvanmukaisesti siten, että juoksutusmuutosten haitat minimoidaan. Virtaamamuutokset voivat heikentää jääkantta etenkin virtapaikoissa ja nostaa vettä jääkannen päälle, mikä vesistön käyttäjien on syytä huomioida.