Koti > Ajankohtaista > Uutiset > Turvallinen kot...

Turvallinen koti Saimaan rannalla – Parikanniemen lastenkoti tarjoaa kodinomaisen ympäristön

Parikanniemen lastenkoti ei välttämättä vastaa tyypillistä mielikuvaa lastenkodista. Saimaan rannalla Ristiinassa sijaitsevan Parikanniemen pihapiiri muistuttaa hieman perinteistä maatilaa navettoineen ja punaisine päärakennuksineen: navetassa majaili vielä viime vuonna hevonenkin. Nyttemmin tallissa asuu keppihevosia ja remontoitavia mopoja. Rantaan kulkiessa matkalla on valaistu luistinrata, ja tien päässä kolme rantasaunaa kesän uimarientoihin. Alueen kruunaa uuden elämän kirkkona saanut tummahirsinen riihikirkko.

Parikanniemi on sijaiskoti lapsille ja nuorille, jotka eivät syystä tai toisesta voi asua kotona. Asukkaita on tällä hetkellä 21, ikähaarukassa eskarilaisesta lukiopintojaan päättelevään. Pihapiirissä sijaitsee päärakennuksen lisäksi kolme omakotitaloa, joissa lapset asuvat. Astuessa yhteen taloista, Tuulentupaan nimeltään, on kuin tulisi mihin tahansa kotiin. Eteisessä on vino pino kenkiä sekä luistimia, ja naulakko pursuaa kirjavana eri värisistä takeista. Sohvapöydän liina on lasten aamutohinassa saanut kyytiä, se löytyy laskostuneena olohuoneen matolla. Ohjaaja nostaa sen paikalleen myhäillen. Joka talossa on omat ohjaajatiiminsä, joiden seitsemästä kymmeneen ohjaajaa työskentelevät päivittäin samojen lasten kanssa.

Parikanniemessa harrastetaan ja urheillaan paljon, joten luistimetkin ovat kovalla käytöllä.

Elämästä näiden kolmen talon katon alla on pyritty saamaan mahdollisimman kodinomaista. Lapset ovat tiiviisti mukana oman kotiryhmänsä arjen pyörittämisestä, ja jokaisella on omaan taitotasoonsa sopivat vastuualueet ja askareet. Siivouksen ja muut kodinaskareet lapset ja ohjaajat hoitava yhdessä tuumin, jonka jälkeen voidaan porukalla laittaa ruokaa tai leipoa. Viikonloppuisin lapset päättävät mitä ruokaa yhdessä laitetaan: suosikkeja ovat tortillat ja makaronilaatikko.

Aikuiset lasten asialla

Parikanniemen ohjaajien kuvia asukkaiden taiteilemina.

Yhteensä Parikanniemessä työskentelee 30 alansa ammattilaista: reilut kaksikymmentä ohjaajaa ja mm. kiinteistön hoitaja, toimistosihteeri sekä oma emäntä. Lastenkodin johtaja Matti Pasanen on kotoisin Ristiinasta, ja työskennellyt Parikanniemessä jo kolmentoista vuoden ajan.

”Olemme todella iloisia voidessamme tarjota täällä oleville lapsille turvallisen ja mahdollisimman kodinomaisen ympäristön. Parikanniemessä asuu lapsia vaihtelevan aikaa kotiolojen tilanteesta riippuen. Pyrkimyksenä on, että yhteistyössä sosiaalitoimen ja vanhempien kanssa lasten olisi mahdollista palata kotiin. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, ja osa lapsista varttuu täällä omaan kotiin muuttamiseen saakka. Valitettavasti koronan aikana tarve sijaiskodeille on kasvanut entisestään,” Matti kertoo.

Parikanniemen lastenkodin johtaja Matti Pasanen

Parikanniemessä on myös kolme yksiötä itsenäistymisen kynnyksellä oleville nuorille.  Niissä asuen on turvallista harjoitella omatoimista elämistä, esimerkiksi ottamalla vastuuta omista talousasioista.

 ”Parikanniemestä on täältä lähteneille jäänyt hyviä muistoja. Ajoittain minulle soittelevat tällä lapsuudessaan olleet aikuiset kysellen kuulumisia. Ja tiedän täällä olleiden lasten välille syntyneen elinikäisiä ystävyyksiä,” Matti sanoo ja hymyilee.

Suur-Savon Sähkö -konserni tuki Parikanniemen toimintaa lahjoituksella jouluna 2021.