Koti > Ajankohtaista > Uutiset > Eljas Ylisirni...

Eljas Ylisirniö kartoittaa sähköverkon tulevaisuutta Järvi-Suomen Energialla

Kestävät ratkaisut, uusiutuva energia ja sen hyödyntäminen ovat Eljas Ylisirniön sydäntä lähellä. Kehitysinsinöörinä Eljas suunnittelee älyverkkotiekarttaa, joka antaa suuntaa tulevaisuuden verkonrakennukselle.

Tehtävänä tietää sähköverkon vaatimukset vuosikymmeniksi eteenpäin

Tulin Järvi-Suomen Energialle kehitysinsinööriksi helmikuun alussa. Päätehtäväni on luoda älyverkkotiekartta. Se tarkoittaa näkemystä siitä, miltä yhteiskunta näyttää 15 vuoden päästä ja miten se otetaan huomioon verkonrakennuksessa. Siinä esimerkiksi arvioidaan, kuinka paljon alueella on aurinkopaneeleita ja sähköautoja, miten energiamurros näkyy sähköverkossa vaatimuksina ja realiteetteina. Kymmenen vuoden päästä sähköautoja on Suomessa ehkä jo miljoona ja lataus tapahtuu älykkäällä laturilla niin, että akustot toimivat myös varastoina. Kartta on selvitys siitä, miten me varaudumme kehitykseen niin, että verkko toimii parhaalla tavalla ja rakentaminen on tehokasta ja taloudellisia.  Mitä konkreettisia toimia se tarkoittaa ja vaatii.  

Sähkön lumo houkutteli alalle

Lukiossa varmistui halu päästä sähköalalle töihin. Sähkö on sinistä ja sattuu – se on kiehtovaa ja avaa paljon mahdollisuuksia. Pääsin opiskelemaan sähkötekniikkaa Tampereen yliopistoon ja DI-työn tein Solarigo Systems Oy:lle. Sitä kautta siirryin tänne Järvi-Suomen Energiaan. Kehityspuolen tehtävistä olen pitänyt erityisesti. Siinä pääsee tutustumaan aivan uusiin asioihin. On helppo unelmoida ja rakentaa isoja pilvilinnoja. Mutta kun meno menee liian villiksi, otetaan kahvitauko ja mietitään, mitä oikeasti pystytään tekemään ja mikä on järkevää. Pilvenhattaroita ei aleta rakentamaan, vaan realistisesti oikeita toimintoja ja oikeaan aikaan. On hienoa olla mukana näissä projekteissa. Saa konkreettisesti kehittää uutta ja luoda visioita, jota monessakaan työssä ei pääse tekemään. 

Kestävän energian tavoittelu on päivänselvä asia

Uusiutuvan energian hyödyntäminen on minulle tärkeää, sitä käsittelin myös diplomityössäni. Siihen meidän on mentävä, muu ei ole kestävää. Energiatehokkaat ratkaisut ovat tärkeitä myös työssäni. Yrityksen vastuullisuustavoitteitten mukaisesti kehitämme kestäviä ratkaisuja tulevaisuutta varten. Siihen kuuluu myös ympäristöstä huolehtiminen monella tasolla. Luontoa pitää suojella, mutta järkevästi ja kestävin keinoin.  

Eljas latautuu luonnosta ja perheestään

Luonto on minulle tärkeä energianlähde myös henkilökohtaisella tasolla. Kalastus on sydäntäni lähellä, talvella pilkki ja kesällä virvelöinti. Meillä on myös kaksi koiraa, joiden kanssa ”pääsee” luontoon lenkille joka päivä. Toinen on 1,5-vuotias sileäkarvainen noutaja ja toinen jo 9-vuotias mittelspitz, saksanpystykorva. Toinen lähentelee painollaan 40 kiloa ja toinen onneksi ottaa jo vanhemman koiran roolia yhteisissä riennoissa.  

Toki tärkein energianlähde on oma perhe. Asun Mikkelissä tyttöystäväni kanssa. Tätä kirjoitettaessa muutaman päivän päästä on poikamme laskettu aika. Uusi perheenjäsen tekee parempaan tulevaisuuteen kantavien, vastuullisten ja kestävien ratkaisuiden löytämisestä entistä tärkeämpää.