Koti > Ajankohtaista > ArtikkelitUutiset > Ukkonen ja myrs...

Ukkonen ja myrskyt kiusana

Erityisen suurena riesana ovat Suur-Savon Sähkön jakelu- ja siirtoverkostolle olleet ukkoset ja myrskyt. Heinäkuussa 1970 raivonneet ukkosmyrskyt Puumalan suunnalla aiheuttivat lähes puolet kokovuoden käyttökeskeytyksistä. Kaksi vuotta myöhemmin myrskystä koituivat suuret vahingot Puumalan, Sulkavan, Juvan ja Virtasalmen seuduilla. Suurjänniteverkostoa jouduttiin korjaamaan tai rakentamaan uudelleen noin 150 kilometrin matkalla. Korjaustöissä oli enimmillään yksin Puumalassa lähes 100 asentajaa ja raivaajaa. Ulkopuolista apua raivaustöihin saatiin armeijan pioneeriryhmältä.

Melkoinen myrsky puhalsi Etelä-Savon yli myös joulunalusviikolla 1975. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä myrsky vaurioitti jopa Kangasniemen ja Joutsan päämuuntoasemia syöttävää 110 kV:n johtoa, joka erinäisten vaikeuksien vuoksi pois käytöstä 16 tuntia. Tänä aikana Joutsan pääaseman syöttöalueen sähkönjakelu hoidettiin varayhteyksien avulla Mäntyharjulta, Lievestuoreelta ja Kangasniemeltä. Maanantai-iltaan mennessä tilanne näytti laukeavan, ja käytön johdossakin nousi monen mieleen jo kuusen- ja kinkuntuoksuinen kuva kotoisasta joulunvietosta. Mielikuvat kuitenkin katosivat, kun tuuli alkoi tiistai-iltana jälleen yltyä ja linjavikoja jouduttiin paikallistamaan ja korjaamaan pitkin jouluaattoyötä ja jouluaamua. Vielä pahempaa oli kuitenkin tulossa.

Syyskuun 7.-8. päivinä 1977 Suur-Savon Sähkön toimialueella koettiin yhtiön siihenastisen historian tuhoisin myrsky. Lämpimän syksyn vuoksi puut olivat täydessä lehdessä ja juuriston maaperä sula. Niinpä ankarat tuulet kaatoivat jakelualueen metsissä arviolta 800 000 puuta. Suurjännitejohdoille puita kaatui noin 1 800 kohdassa eli keskimäärin 3,4 kilometrin välein. Vaurioiden selvittämiseen tarvittiin 20 400 työtuntia. Syysmyrskyn yhtiölle aiheuttamat kustannukset nousivat noin 800 000 markkaan.

Vuoden 1978 jälkeen suuremmilta myrskyiltä säästyttiin aina vuoteen 1985, jolloin Suur-Savon Sähkön jakeluverkoston toimivuutta koeteltiin peräti kolmessa suurmyrskyssä. Lauri-myrsky 10. elokuuta teki suurimmat vahingot Jaalan, Pertunmaan, Mäntyharjun alueella. Vailla sähköä oli enimmillään 9 000 kuluttajaa. Lokakuun 16. päivän Sirkka-myrskyn vaikutukset ulottuivat laajemmalle. Sähkökatko joutui kokemaan kaikkiaan 21 000 sähkönkäyttäjää.

Kymmentä päivää myöhemmin maan yli pyyhkäissyt Manta-myrsky yli kaksinkertaisti vielä Sirkka-myrskyn lukemat. Yhtiön koko jakelualuetta koskettaneen Manta-myrskyn tuhot ylittivät myös reilusti vuoden 1977 ”ennätysmyrskyn” vahingot. Häiriönselvitystyössä oli mukana 650 henkilöä, jotka tekivät 27 500 työtuntia. Oman henkilökunnan apuna oli jälleen varusmiehiä, metsureita ja kuluttajia. Korjaustöissä saatiin apua naapurisähköyhtiöiltä, asennusliikkeiltä, ammattikoulusta ja ammattikurssikeskuksesta. Manta-myrskyn lasku Suur-Savon Sähkölle oli 2,6 miljoonaa markkaa.