Koti > Ajankohtaista > Uutiset > Tariffeja tarka...

Tariffeja tarkastetaan – Myyntikokemus historiasta

Veikko Kenttälä keräsi Suur-Savon Sähkön alkuvaiheessa sähkönkulutustilastoa sekä liittymis- ja maanvuokrasopimuksia Säämingin, Juvan ja Rantasalmen suunnilla kirjaten tarkat havaintonsa talojen elämästä ja asukkaista muistikirjaansa. Havainnot osoittavat, että sopimuksenteko ei ollut aina helppoa: ”Kävin tekemässä maanvuokrasopimuksen. Voi sitä elämää minkä se talon mutsi piti, kyllä oli leukoja niin kuin koiralla. Joivat korviketta, mutta ei antaneet minulle. Kyllä oli pirullinen eukko, voi sitä miesparkaa, joka on tullut tähänkin taloon kotivävyksi, mitähän on mahtanut meinata, kun on antanut tuollaisen eukon itselleen naida.”

Kaikesta huolimatta sopimus tehtiin ja pistin kyllä kaikki puhetaitoni siinä liikkeelle. Eukolle täytyi jopa laulaa pieni virren pätkä, joka sai inspiroitua vanhan mammankin pistämään puumerkkinsä sopimuksen alle. Työ oli tehty ja lähdin ovesta ulos hyvästellen, johon eukko ei vastannut, mutta ei sillä ollut väliäkään, sillä olinhan saanut sopimukset taskuuni. Ei muuta kuin Työmies suupielessä viheltelin, pyörän selässä hyryttelin Kallislahteen Huttusen askeettisia sapuskoja popsimaan ja tuon tuostakin noiduin maailman pahuutta.”

Ote Harri Turusen kirjoittamasta historiateoksesta: Elämisen laatua energiasta