Koti > Ajankohtaista > Uutiset > Kissakosken voi...

Kissakosken voimalaitoksen kalatien toimivuutta seurataan kesän ajan

Suur-Savon Sähkön vesivoimalaitoksella Hirvensalmen Kissakoskella tehdään kalatien seurantaa toukokuun alusta lokakuun loppuun. Seurannassa käytetään vedenalaista videointi- ja hahmontunnistusjärjestelmää. Seurannan toteuttaa Kymijoen vesi ja ympäristö ry.

Seuranta perustuu kalatien yläosan jatkuvaan videoseurantaan, johon on yhdistetty tietokoneohjattu hahmontunnistusjärjestelmä. Kalatiehen asennetaan videokamera, valot ja ohjauskehikko. Kehikko ohjaa kalat kameran näkökenttään ja valojen ansiosta kalat voidaan havaita myös pimeän aikaan.

Videoaineistot käydään tutkijatyönä läpi, ja niissä näkyvät kalat tunnistetaan ja lasketaan, sekä ylä-että alavirtaan uineet kalat. Kalojen tarkka mittaaminen videokuvasta on epävarmaa, mutta karkea pituusluokittelu voidaan tehdä.

Aiemmat tulokset mainioita

Edellisen kerran kalojen menoa kalatiellä seurattiin 2.5. – 1.11. 2017. Silloin juuri valmistunut luonnonmukainen kalatie todettiin odotettua tehokkaammaksi: seurantajakson aikana voimalaitoksen ohitti kalatien kautta yli 17 000 kalaa ja 10 eri kalalajia. Kalatien kautta kulki mm. siikoja, taimenia, ankeriaita, mateita, haukia, ahvenia ja särkikaloja.

Lue uutinen vuoden 2017 kalaseurannasta ELY-keskuksen sivuilta