Koti > Ajankohtaista > Uutiset > Yli 45 vuotta e...

Yli 45 vuotta energiaa – Sirpa Vuorinen viihtyi koko työikänsä energia-alan tehtävissä

Oli elokuinen poutapäivä vuonna 1975, kun Sirpa Vuorinen ensimmäisen kerran avasi oven Suur-Savon Sähkön päätoimipaikassa Mikkelissä Otto Mannisen kadulla. Kesä oli sujunut töissä Mikkelin valokuvausliikkeessä. Töitä olisi ollut siellä edelleen tarjolla, mutta Sirpa päätti ottaa askeleen energia-alalle. Siitä alkoi lähes 46 vuoden mittainen ura Suur-Savon Sähkössä.

Sirpa ihastelee upeaa suklaakakkua, joka juhlistaa hänen läksiäiskahvejaan Suur-Savon Sähkön toimitusjohtajan huoneessa. Selän takana seinällä on 80-luvulla eläköityneen toimitusjohtajan, Matti Pylkkäsen, maalaus. Tuon maalauksen paljastustilaisuudessa Sirpa oli kollegansa Päivin kanssa airueena.

Paljon hän on ehtinyt tehdä ja nähdä vuosikymmenten aikana. Kun Sirpa aloitti työt kopistina monistus –osastolla, oli elämä sähköyhtiössä hyvin erilaista verrattuna nykypäivään. Toimitusjohtajan huone, jossa nyt istumme, ja muut kolmannen kerroksen huoneet olivat asuinkäytössä. Päärakennuksessa työskenteli ja asui myös oma talonmies, Nyyssönen.

Alakerran konekirjoittajat kirjoittivat asiakirjoja vahalle, joka pyöräytettiin rullan päälle. Kun viimein saatiin kelvollinen versio, kuivatettiin siitä muste ja kuljetettiin toimistoihin. Askelmittareita ei tuohon aikaan tarvittu, kun monisteita juostiin ympäri taloa. Monistamossa tehtiin kaikki kartat alueelle, ja isot seinäkartat valmistettiin valotaululla.

Vuonna 1979 Sirpa siirtyi Juvalle piiritoimistoon toimistoapulaiseksi. Uuden uutukaisella Juvan toimistolla hänellä oli muiden toimiensa ohella tärkeä tehtävä kastella pihamaalle juuri istutettuja koivuntaimia. Nyt niitä voi ihailla aina ohi kulkiessaan. Katsellessaan uraansa taaksepäin, erottuu Juvan toimiston aika erityisenä. Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen korostuivat. “Oltiin suursavonsähköläisiä ja yhtä perhettä. Töitä tehtiin oman alueen – Juva, Virtasalmi, Anttola – hyväksi. Pientä kilpailuakin käytiin akselilla Juva-Sulkava”, Sirpa muistelee naurahtaen. Eräs pyörivä kansioteline on jäänyt mieleen. Sen olivat juvalaiset ottaneet käyttöönsä, eikä jäänyt toimistolla piipahtaneilta sulkavalaisilta komeus huomaamatta.

Asiakaspalvelu on vuosikymmenien aikana muuttunut, ja alkuun se oli pitkälti palvelupisteessä käyvien asiakkaiden palvelemista. Maksettiin sähkölaskuja ja ilmoitettiin sähkömittarin lukemia. Aina palvelualtis Sirpa hoiti myös niin kauppareissuilla kuin bussimatkoillakin sähkösopimuksia kuntoon. Hän oli oman kylän ihmisille tuttu kasvo, jonka nähdessään saattoi muistua mieleen, että “ai niin, se bonusnumero on ilmoittamatta”. Mielellään Sirpa auttoi asiakkaita.

Työskentely Juvan toimistolla antoi hyvän kokonaiskuvan sähköverkon toiminnasta ja vianselvityksen prosessista. Tutuksi tulivat niin amkat kuin sähkömittaritkin. Välillä Sirpa pääsi mukaan verkkotyöskentelyyn toimimalla tiedonvälittäjänä asentajan ja käyttökeskuksen välillä. Toimistolla oli suora linja verkkoa hallinnoivaan käyttökeskukseen ja Sirpa oli luuri korvassa ja välitti tietoa asentajilta käyttökeskukseen ja toisin päin. Myös tuotannonohjausjärjestelmä oli tuolloin 1980-luvulla hieman nykyisestä poikkeava. Toimiston seinällä olevalla kartalla olevat nuppineulat osoittivat missä työmiehet olivat.

Myrskyjä on mahtunut uralle, totta kai. Isoin ja mielenpainuvin niistä on ollut Asta vuonna 2010. Sirpa osallistui puheluihin vastaamisen lisäksi asentajien ruoka- ja juomahuollon järjestämiseen. Oli elokuun helle ja työ oli raskasta. Tuhot olivat valtavat ja vikojen korjaamiseen kului pari viikkoa. “Jokainen Asta-myrskyn tuhoja korjaamassa ollut varmasti muistaa sen lopun ikänsä”, toteaa Sirpa.

Sähkön myynti ja siirto eriytettiin vuonna 1995 ja Sirpa siirtyi eriyttämisen myötä Suur-Savon Sähkön Sähköpalvelu-yksikköön työskentelemään. Työpiste oli edelleen Juvalla ja työtehtävätkin pysyivät samoina. Eriyttäminen oli iso muutos ja sen vuoksi yhteisöllisyys hieman katosi. Seuraava suurempi muutos tapahtui vuonna 2017, kun Lumme Energia perustettiin. Viimeisin muutos oli vuonna 2019, kun Sirpa siirtyi Eleniaan. Eleniassa hän teki Järvi-Suomen Energian ja Lempeä Lämmön asiakaspalvelua.

Vaikka työn tekemisen välineet ovat kehittyneet huimasti ja digitalisaatio on automatisoinut monia tehtäviä, on työn ytimessä pysynyt asiakkaiden kanssa vuorovaikutus. Enää ei tulla paikan päälle, mutta keskustellaan asiakkaiden kanssa puhelimessa tai sähköpostilla. Sirpa kerää kahvipöydästä kukat kainaloonsa ja lähdemme vielä alakertaan ottamaan pari valokuvaa. Sitten onkin aika sulkea Otto Mannisen kadun ovi työntekijänä lopullisesti. Aika kuluu nyt lomalaisena ja varsinainen eläkeläinen Sirpasta tulee maaliskuun alussa. “Kunhan nyt olen kevään ja kesän lomaillut, niin katsotaan mitä uutta syksyllä keksin elämään”, hän nauraa.

Lämpimät kiitokset Sirpalle näistä yhteisistä vuosista!