Koti > Ajankohtaista > Uutiset > Vapo aloittaa a...

Vapo aloittaa aktiivihiilen tuotannon – Uuden tehtaan avajaiset Ilomantsissa

Uusi teollisuuden ala syntyy Suomeen. Vapo aloittaa aktiivihiilen tuotannon Ilomantsissa. Tänään 10.9. juhlittiin virtuaalisesti uuden laitoksen avajaisia.

Aktiivihiiltä käytetään muun muassa veden, ilman ja kaasun puhdistamisessa. Vuoden 2020 lopussa toimintansa aloittava tehdas tuottaa rekkalastillisen aktiivihiiltä päivässä. Tuotanto on puhdasta ja energiatehokasta: tuotantoprosessissa ei käytetä kemikaaleja tai muita energianlähteitä. Prosessin tuloksena syntyvä hukkalämpö hyödynnetään kaukolämmössä, ja koko Ilomantsi saa kaukolämpönsä tehtaasta. Savukaasuputsari huolehtii siitä, että tehdas tuottaa ilmaan mahdollisimman vähän päästöjä.

Mukana matkalla kohti hiilineutraalia Suomea

Suomen ilmastotavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Turpeen käyttöasteen parantaminen on yksi tärkeä asia tässä kokonaisuudessa. Vapo on tehnyt innovatiivista tuotekehitystä ja kehittänyt turpeen käyttöön kokonaan uuden teollisuuden alan Suomessa. Tällä hetkellä suurin osa aktiivihiilestä tulee Aasiasta ja Amerikasta.

Nyt rakennettavan tehtaan investointikustannukset ovat 30 miljoonaa euroa. Tehdas työllistää Ilomantsissa 50 työntekijää. Jatkossa suunnitelmissa on avata 3-5 tehdasta Suomeen tai ulkomaille. Nyt avattava tehdas on yksi pieni mutta tärkeä askel kohti hiilineutraalia Suomea.

Lue lisää www.novactor.com