Koti > Ajankohtaista > Uutiset > Kalajoella viet...

Kalajoella vietettiin Suomen suurimman aurinkopuiston avajaisia

Kalajoella vuoden 2023 aikana käyttöön otetun aurinkovoimalan virallisia avajaisia vietettiin 23.8.2023. Suomen suurimmaksi valmistunut aurinkopuisto kantaa nimeä Juurakko.

Juurakkoon rakentuneet 24 000 aurinkopaneelia tuottavat uusiutuvaa aurinkoenergiaa yhteensä 13 megawattia. Vuosittainen aurinkopuiston sähköntuotanto on noin 11 gigawattituntia, millä voitaisiin kattaa esimerkiksi yli 700 sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutus. Aurinkopuistossa on hyödynnetty kaksipuoleisia aurinkopaneeleja, joissa on aurinkokennoja paneelin ylä- sekä alapuolella. Näin esimerkiksi talvella lumihangesta paneelin alapuolelle heijastuva valo voidaan kerätä tehokkaasti talteen.

Juurakko on osa Pohjoismaisten ensimmäistä tuuli-aurinko-hybridivoimapuiston konseptia. Juurakon rakennutti ja omistaa Suur-Savon Sähkö -konserniin kuuluva Solarigo Systems Oy. Puiston tuottamaa aurinkosähköä voi ostaa Lumme Energian sähkösopimuksella.