Koti > Ajankohtaista > UncategorizedUutiset > Johtoja ja muun...

Johtoja ja muuntamoita

Vekaran salmeen lasketun Sulkavalta Lohikoskelle vedetyn 20 kV:n syöttöjohdon kaikissa kuljetuksen ja laskun työvaiheissa kaapelia täytyi käsitellä hellävaraisesti, jotta arat erityskerrokset eivät vahingoittuisi. Tarpeelliset lastaustyöt tehtiin liikkuvalla rakennusnosturilla. Kaapeli jouduttiin nimittäin välivarastoimaan Mikkelissä, josta omavalmistuksen siirtoryhmä kuljetti sen Vekaraan. Vekarasta kaapeli lastattiin auton lavalta Plh:n kaapelialuksen, Niilon, keulalle, johon se juuri ja juuri mahtui. Tällä toimenpiteellä vältyttiin tarpeettomalta välilastaukselta. Kun lähtöpään rantaosuus saatiin Sulkavan poikien toimesta kuntoon niin, että pää riitti aina päätepylväälle saakka, lähti Niilo töihin. Laskuvaihe meni joutuisasti, alle puolen tunnin. Toisessa päässä oli jälleen talkoot ja kaapelin pää saatiin päätepylväälle. Ja Esko Juutin tarkat ennakkomittaukset pitivät kutinsa. Molemmilla rannoilla kaapeli upotettiin pohjaan, jotteivat uitettavat puuniput tai jäät pääse rikkomaan sitä. Tässä vaiheessa kaivurinkuljettajan olivat vähällä kastua, kun kone pyöri hylkeen lailla vedessä.

Ote Harri Turusen kirjoittamasta historiateoksesta: Elämisen laatua energiasta