Koti > Ajankohtaista > UncategorizedUutiset > Verkostotöitä...

Verkostotöitä riittää

Teräsalumiinin käyttö yleistyi nopeasti niin uusien linjojen rakentamistöissä kuin vanhojen vahvistamisessakin. Johdinmateriaaleihin liittyivät aina omat epäluulonsa. Sanomalehti Itä-Savon toimittajat utelivat Sulkavalla 1950-luvulla syytä kuparijohtojen ujellukseen. Suur-Savon Sähkön miehet kertoivat veitikka silmäkulmassa, että ujellus kuului erityisesti niissä taloissa, joissa ei ollut sähköistysvaiheessa tarjottu sähkömiehille kahveja. Kahvit tarjonneissa talouksissa johtimet oli jätetty vähän löysemmälle. Lehden välityksellä tieto asiasta levisi laajalla, ja yhtiön miehille riitti kuuleman mukaan kahveja viikoiksi eteenpäin.

Rantasalmella piiriasentajana toiminut Veikko Savolainen kertoi puolestaan isännästä, joka purnasi kuparia edullisemman teräsalumiinin käytöstä. Savolainen ja hänen kanssaan samassa porukassa työskennellyt Lauri Leskinen naruttivat purnaajaa kertomalla, että tämä oli saanut pylväisiinsä ”hopiat”. Tyytyväisenä isäntä kehuskeli sittemmin pitäjällä hyviä johtojaan, kunnes asian todellinen laita paljastui hänelle.

Ote Harri Turusen kirjoittamasta historiateoksesta: Elämisen laatua energiasta