Tarkista laitteistojen säädöt lämmityskauden loppuessa

Näin kesän kynnyksellä kannattaa tarkistaa ilmanvaihdon ja lämmitysverkoston säädöt ja asetusarvot. Ilmanvaihto ja lämmitys muodostavat jopa 70 % kiinteistön energiankulutuksesta.

Julkaistu: 19.5.2017 11.47

Myös venttiilit ja lämmöntalteenotto on hyvä tarkistaa, sillä vuotavina ja viallisina ne nostavat merkittävästi energiankulutusta. Lämmityskauden loputtua voidaan kaukolämmön kesäsulku kääntää päälle.

Tarkista ainakin seuraavat asiat:

  • Ilmanvaihdon ja lämmitysverkoston säätökäyrät sekä tuloilman asetusarvot pitää tarkastaa säännöllisesti. Apua tähän löydät tarvittaessa paikallisilta huoltofirmoilta. Esimerkiksi kesäkaudella patteriverkostoa ei pitäisi enää lämmittää.

  • Tarkasta, ovatko ilmastointikanavat ja suodattimet tarkastettu tukoksien varalta. Myös suodattimien puhdistaminen tai vaihtaminen on hyvä tehdä keväällä.

  • Tarkasta, ettei ilmanvaihtokoneellisissa kiinteistöissä ole suljettu ilman poisto- tai tulokanavia. Sulkeminen sotkee suunniteltua ilmanvaihtoa ja huonontaa sisäolosuhteita.

  • Jos talven aikana huoneistojen lämpötiloissa on ollut eroja, voidaan seuraavalla talvikaudella koko lämmitysverkosto tasapainottaa uudelleen.