Etelä-Savon sähköautojen latauspisteverkosto laajenee

Etelä-Savo voi valmistautua sähköautojen yleistymiseen katukuvassa. Suur-Savon Sähkö hyödyntää valtion investointituen maakunnan eduksi mahdollisimman tehokkaasti. Talvella julkistettujen sähköauton latauspisteiden lisäksi avataan noin yhdeksän uutta latauspistettä ympäri toimialuetta kesään mennessä.

Julkaistu: 28.3.2017 13.10 (Päivitetty: 28.3.2017 15.54)

-Haluamme olla mukana kehittämässä alueen elinvoimaisuutta ja menestystä. Sähköinen liikenne kehittyy nyt hurjaa vauhtia ja tämä tulee olemaan erityisesti vapaa-ajanmaakuntana tunnetulle Etelä-Savolle vahva positiivinen vetovoimatekijä. Liiketoiminnallisesti investointi voisi olla myöhemminkin, mutta nyt sille on tarjolla 30 % investointituki, joka on järkevä hyödyntää, kertoo Suur-Savon Sähkön energiakaupan liiketoimintajohtaja Mika Ahola.

Uusia latauspisteitä ympäri maakuntaa

Nyt on sovittu latauspisteet Savonlinnaan, jossa kaupunkiin tulee 3-4 kohdetta, sekä paljon kesäasukkaita omaaviin Puumalaan, Juvalle, Rantasalmen Järvi-Sydämeen, Kangasniemelle ja Mäntyharjuun. Lähes kaikki kohteet avataan ennen kesää. Yhtiö julkaisi jo aiemmin talvella yhteistyön Osuuskauppa Suur-Savon kanssa, jonka mukaan Suur-Savon Sähkö rakentaa latauspisteet Pertunmaan Kuortin, Mikkelin Pitkäjärven ja Juvan ABC-asemille.

Suur-Savon Sähkön tavoitteena on rakentaa oman toimialueen kattava sähköautojen latausverkosto, jolla luodaan edellytyksiä vähäpäästöisen liikenteen kehittymiselle. Vilkkaimpien pääväylien varressa laitteet ovat pikalatauspisteitä, joissa täyssähköauton voi ladata puolessa tunnissa, ja tulevaisuudessa lataustehojen kasvaessa sitäkin nopeammin. Taajamakeskustojen pisteet ovat alkuvaiheessa ns. puolinopeita latauspisteitä, joiden tehoa kasvatetaan tulevaisuuden tarpeiden mukaan.

-Kun sähköautolla pääsee 300-500 kilometriä yhdellä latauksella, käytössä on maan kattava latauspisteverkosto, lataukseen menee aikaa kahvipaussin verran eikä auto ole bensiiniautoa kalliimpi, sähköautojen yleistyminen tapahtuu maan hallituksen suunnittelemassa tahdissa tai jopa nopeammin. Kaikki mainitut osa-alueet kehittyvät nyt tuohon suuntaan, arvioi Ahola ja muistuttaa, että valtion tarjoaman investointituen lisäksi autojen hankintaan kohdistuva hankintatuki vauhdittaisi muutosta huomattavasti.

Savonlinna vahvasti mukana sähköisen liikenteen edistämisessä

Savonlinnan kaupunki näkee sähköisen liikenteen kehittymisen vahvana matkailun vetovoimatekijänä. -Sähköautojen latauspisteet ydinkeskustassa ovat osa liikenteen sähköistä muutosta, kertoo Savonlinnan kaupungin rakennuspäällikkö Harri Halko. –Meillä on tänä vuonna myös muita kehityshankkeita, kuten liikennevaloetuusjärjestelmä hälytysajoneuvoille sekä Savonlinna liikuttaja –mobiilipalvelu, jolla voi navigoida, laatia omia liikuntareittejä, etsiä pysäköintikohteita ja myös jatkossa maksaa sähköisesti julkisen liikenteen palveluja. Pysäköintimaksu onnistuu tulevaisuudessa myös kortilla, lähimaksulla ja Easy Park –sovelluksella, jatkaa Halko.


-Koska kaupunki haluaa olla mukana kehityksen aallon harjalla, olemme sitoutuneet avaamaan kaupungin keskustaan useammankin pisteen jo ensi kesäksi. Kun vielä Neste Mertalan asemalle on tulossa oma pisteensä, on Savonlinna kertaheitolla maailman kartalla sähköisen liikenteen osalta, summaa Ahola.