Kissakoskella voi tuntea historian havinan.

Kissakoski on koko perheen retkikohde

Kissakosken tehdasalue on avoinna vierailijoille ja voimalaitos-alueella on vapaa liikkuminen. Alueella on mahdollista nauttia kosken kuohuista tai bongata kalaportaan läpi uivia kaloja. Eväsretkiä voi suunnitella läheisen luontopolun varrella sijaitsevalle laavulle. Tehdasrakennuksessa toimii lisäksi suosittu Ravintola Kissakoski, jonka tarjoiluista on mahdollista nauttia pihan isolla ulkoterassilla. 

Ravintola Kissakoski ja Puula-Särvin

Voimalamiljöössä sijaitsee myös tasokas ruoka- ja kahvitteluravintola, Ravintola Kissakoski. Ravintola tarjoaa lähiruokaherkkuja paikkakunnan omista, puhtaista raaka-aineista. Nauti, rentoudu ja herkuttele Kissakosken suussa sulavilla piirailla tai lounaspöydän antimilla. Puula-Särvin -liikkeestä voit erilaisten kalasäilykkeiden lisäksi ostaa tuoreita muikkuja ja savukalaa. Osta mukaan tai tilaa ennakkoon Kissakoskelta paikkakunnan parhaat kala-, yrtti- ja marjaherkut, täytetyt herkkupiiraat ja lammasmakkarat.

Yhteystiedot

Ravintola Kissakoski
Vahvamäentie 42
52550 Hirvensalmi

Kissakosken historiaa

Kissakosken vanha voimalaitos on kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus, joka on nähnyt ja kokenut historiansa aikana monivaiheisen elämän. Vanha voimalaitos tuotti sähköä kevääseen 2012 asti, jolloin uusi ja nykyaikainen vesivoimalaitos yläjuoksulla otettiin tuotantokäyttöön. Arvokas vanha tehdasrakennus on entisöity vanhaan loistoonsa ja säilyy Museoviraston suojelemana kohteena osana Kissakosken alueen mielenkiintoista historiaa. Tehdasrakennuksessa toimii kesäisin Suur-Savon Sähkön sähkönäyttely.

Kissakosken teollisuusalue sai alkunsa 1907, kun neljä kauppias- ja teollisuussuvun jäsentä Helsingistä ja Viipurista rakennuttivat kosken rantaan paperitehtaan ja puuhiomon. Paikalle perustettiin Oy Kissakoski Ab, joka työllisti aikanaan parhaimmallaan yli 200 henkilöä ja toimi alueella merkittävänä työnantajana. Kissakosken paperia valmistettiin muun muassa vientitarkoituksiin aina Odessaan ja Vladivostokiin asti.

Paperin tuotanto lopetettiin huhtikuussa 1920 tehdaslaitoksen kohtaloksi koituneen tulipalon takia, jolloin koko tehdas koneineen tuhoutui. Onnettomuuden jälkeen Kissakoskella alettiin valmistaa puuhioketta. Tuotanto ei kuitenkaan kannattanut toivotulla tavalla ja tehdas jouduttiin sulkemaan 1939. Siitä saakka luonnonkauniin vesistön kupeessa on toiminut vesivoimala.

Historia lyhyesti

  • Kanava 1850-luvulla
  • Kissakosken paperitehdas ja puuhiomo 1907-1920
  • Kissakosken puuhiomo 1922-1939
  • Kissakosken voimalaitos 1939-

Kissakosken vanhat vesivoimalat korvattiin uudella nykyaikaisella voimalalla vuonna 2012. 

Videoita Kissakoskesta

Nettikamera seurasi Kissakosken voimalaitoksen rakennusprojektia vuosina 2011-2012. Kahden minuutin koosteessa näet pikavauhdilla projektin etenemisen aina maankaivuusta valmiiseen voimalaitokseen. Voit myös katsoa lyhytelokuvan samasta rakennusprojektista (kesto 12 minuuttia). 

Kalatie ja entiset kalaportaat

Nykyaikainen luonnonmukainen kalatie on rakennettu Kissakoskelle vuonna 2012. Kalojen kulkua kalatiessä seurataan säännöllisesti. 

Linkeistä löytyy aiheesta videoita:

Kalatien kalat kesällä 2016

Kalaporras 1994

Video vuodelta 1990 näyttää tukinuittoon käytetyn tukkirännin ennen sen purkamista kalaportaan tieltä.