Etäluenta ja etäluettava sähkömittari

Etäluenta tarkoittaa sähkön kulutustietojen automaattista luentaa sähkön käyttöpaikan etäluettavalta sähkömittarilta. Suur-Savon Sähkön asiakkaana näet Helmi-palvelussa sähkön kulutustietosi, oli käyttöpaikkasi missä päin Suomea tahansa.

Suomessa sähkön etäluennasta ja etäluettavasti sähkömittarista vastaa sähkön verkkoyhtiö. Se toimittaa tiedot asiakkaan käytettäväksi, mutta myös kulutukseen perustuvaa sähkön laskutusta varten. Suomessa verkkoyhtiöt ovat asentaneet lähes kaikille sähkön käyttöpaikoille etäluettavat sähkömittarit. Etäluettavan mittarin ansiosta laskutus perustuu aina todelliseen, mitattuun sähkönkulutukseen (kulutuslaskutus).

Etäluenta

Etäluenta mahdollistaa myös asiakkaillemme kulutustietojen seurannan sähköisesti. Saamme palveluumme kaikilta Suomen verkkoyhtiöiltä asiakkaidemme sähkön kulutustiedot. Näin sähkönkulutuksen seuraaminen eri verkkoyhtiöiden alueilla sijaitsevilta käytöpaikoiltasi on asiakkaanamme mahdollista yhdessä ja samassa paikassa, Helmi-palvelussa.

Etäluettava mittari

Etäluettavan mittarin käytössä on hyvä huomioida, ettei sähköjä saa koskaan katkaista pääkytkimestä. Kun etäluettava mittari on esimerkiksi mökilläsi ja olet lähdössä pidemmäksi aikaa pois, älä katkaise sähköä pääkytkimestä tai ruuvaa pääsulakkeita irti. Etäluettavassa mittarissa on kytkin, joka katkaisee sähköntulon mittarista eteenpäin kiinteistöön, mutta pitää mittarin etäluennassa. Tämä on tärkeää valvonnan kannalta. Kun mittariin saadaan yhteys, ovat sähköt mökillä kunnossa, vaikka kulutusta ei olisikaan. On paljon mukavampi mennä mökille vaikkapa joulua viettämään, kun sähköt toimivat.

Jos etäluettavaan mittariin ei saada yhteyttä, emme myöskään tiedä todellista kulutusta. Silloin voit saada turhaan sähkölaskun, jossa on myös arvioitua sähkönkäyttöä.