Kissakosken voimalaitosalue

Kissakosken tehdasalue Hirvensalmella on monipuolinen koko perheen retkikohde. Tutustu alueen monipuolisiin palveluihin ja tule Kissakoskelle viihtymään!

Kissakoski kuohut

Sähköntuotannon historiaa

Kissakosken vanha voimalaitos on kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus, joka on nähnyt ja kokenut historiansa aikana monivaiheisen elämän. Vanha voimalaitos tuotti sähköä kevääseen 2012 asti, jolloin uusi ja nykyaikainen vesivoimalaitos yläjuoksulla otettiin tuotantokäyttöön. Arvokas vanha tehdasrakennus on entisöity vanhaan loistoonsa ja säilyy Museoviraston suojelemana kohteena osana Kissakosken alueen mielenkiintoista historiaa. Tehdasrakennuksessa toimii kesäisin Suur-Savon Sähkön sähkönäyttely.

Kissakosken teollisuusalue sai alkunsa 1907, kun neljä kauppias- ja teollisuussuvun jäsentä Helsingistä ja Viipurista rakennuttivat kosken rantaan paperitehtaan ja puuhiomon. Paikalle perustettiin Oy Kissakoski Ab, joka työllisti aikanaan parhaimmallaan yli 200 henkilöä ja toimi alueella merkittävänä työnantajana. Kissakosken paperia valmistettiin muun muassa vientitarkoituksiin aina Odessaan ja Vladivostokiin asti.

Paperin tuotanto lopetettiin huhtikuussa 1920 tehdaslaitoksen kohtaloksi koituneen tulipalon takia, jolloin koko tehdas koneineen tuhoutui. Onnettomuuden jälkeen Kissakoskella alettiin valmistaa puuhioketta. Tuotanto ei kuitenkaan kannattanut toivotulla tavalla ja tehdas jouduttiin sulkemaan 1939. Siitä saakka luonnonkauniin vesistön kupeessa on toiminut vesivoimala.

Sähkönäyttely

Kissakosken historiallisessa tehdas- ja voimalamiljöössä, vesivoimalan jykevien kiviseinien sisäpuolella toimii kesäisin sähkönäyttely.  Näyttely kertoo maakunnan sähköistämisestä sekä samalla Suur-Savon Sähkön historiasta. Näyttelyssä on vuosikymmenien varrelta asetelmia ja valokuvia, jotka kertovat monipuolisesti toiminnasta alueella. Lisäksi esillä on käytöstä poistuneen vanhan voimalaitoksen laitteistoa. Aikuiset saavat sähkönäyttelyssä halutessaan lisätietoa vesi- ja aurinkovoimasta ja lapsille ja lapsenmielisille on oma Kissapolku-rasti, jossa näyttelyä kiertämällä ja oikeat kirjaimet löytämällä saa yllätyspalkinnon. 

Koko tehdasmiljöö on täynnä tekemistä ja näkemistä kaikenikäisille. Voimalaitos-alueella on vapaa liikkuminen. Alueella on mahdollista nauttia kosken kuohuista tai bongata kalaportaan läpi uivia kaloja. Eväsretkiä voi suunnitella läheisen luontopolun varrella sijaitsevalle laavulle.

Tehdasrakennuksessa toimii lisäksi suosittu Ravintola Kissakoski, jonka tarjoiluista on mahdollista nauttia pihan isolla ulkoterassilla. Lapset voivat lainata pihaleikkejä varten sähkönäyttelystä hyppynaruja ja on paikan päällä koeajettavissa sähköpyöräkin.

Sähkönäyttely on avoinna kesäisin ja siihen on maksuton sisäänpääsy. Sähkönäyttelyn löydät osoitteesta Vahvamäentie 42, 52550 Hirvensalmi. Karttalinkki

Kissakosken sähkönäyttely on sulkenut tältä vuodelta. Avaamme jälleen ensi kesänä! Julkaisemme kesän 2017 aukioloajat lähempänä. Nähdään Kissakoskella!

Ravintola Kissakoski ja Puula-Särvin

Voimalamiljöössä sijaitsee myös tasokas ruoka- ja kahvitteluravintola, Ravintola Kissakoski. Ravintola tarjoaa lähiruokaherkkuja paikkakunnan omista, puhtaista raaka-aineista. Nauti, rentoudu ja herkuttele Kissakosken suussa sulavilla piirailla tai lounaspöydän antimilla. Puula-Särvin -liikkeestä voit erilaisten kalasäilykkeiden lisäksi ostaa tuoreita muikkuja ja savukalaa. Osta mukaan tai tilaa ennakkoon Kissakoskelta paikkakunnan parhaat kala-, yrtti- ja marjaherkut, täytetyt herkkupiiraat ja lammasmakkarat.

Yhteystiedot

Vahvamäentie 42
52550 Hirvensalmi

Mahdollisuus koeajaa sähköpyörää!

Kissakosken sähkönäyttelyn aukioloaikoina näyttelyssä on mahdollista koeajaa sähköpolkupyörää. Sähköpolkupyörä on ajettavuudeltaan kuin tavallinen polkupyörä, mutta sähkömoottori avustaa etenemistä poljettaessa aina 25 km/h asti.

Tänä kesänä sähkönäyttelyssä on lisäksi voinut osallistua Scoodec-tasapainolaudan arvontaan (arvo 399 eur kappale), täyttämällä arvontakupongin paikan päällä näyttelyssä. Tasapainolaudat on arvottu 19.8. Arpaonni suosi Eeli Airolaa, Leo Kekkosta ja Rauno Sakaraa. Lämpimät onnittelut voittajille!

Tasapainolauta

Kalatiellä liikkuvien kalojen määriä seurataan kesän 2016 ajan

Kissakosken kalatielle on kesän 2016 ajaksi asennettu kalalaskuri sekä videokamera. Näiden avulla seurataan ja lasketaan kalatietä pitkin liikkuvia kaloja. Laskentaa tehdään yhteistyössä Kala- ja vesitutkimus Oy:n kanssa. Voit lukea aiheesta lisää ja seurata kesän mittaan päivitettäviä seurannan tuloksia.

Kissakosken historia lyhyesti

  • Kanava 1850-luvulla
  • Kissakosken paperitehdas ja puuhiomo 1907-1920
  • Kissakosken puuhiomo 1922-1939
  • Kissakosken voimalaitos 1939-

Kissakosken vanhat vesivoimalat korvattiin uudella nykyaikaisella voimalalla vuonna 2012. Alla voit tutustua rakentamisprojektiin.

Lyhytelokuva rakennusprojektista

(Kesto 12:08)

Näin rakennettiin vesivoimala

(Kesto 2:28)